Boktips!

Böcker. Böcker. Böcker. Det har varit min kvällsunderhållning under mina 4,5 månader i Indien. Jag tappade räkningen på antalet böcker jag läst någon gång i december och då var jag uppe i elva stycken. Jag har en kollega som har mängder med böcker (som jag lånat tre av dessa böcker av). När vi har varit hos henne på middag så sätter jag mig framför bokhögarna på golvet och diskuterar vilken bok jag ska sätta tänderna i härnäst. Jag bläddrar, läser baksidor och ber om rekommendationer. Och min kollegas rekommendationer har träffat rätt varje gång. Så jag kan helt enkelt inte annat än att tipsa vidare om att ni ska läsa dessa fantastiska sidor i de här fyra böckerna av två kvinnliga indiska författare (och en Kanadensisk).

Mitt första boktips är skriven av Kamala Das (Kamala Surayya är hennes namn men hennes texter är skrivna under Das) och är hennes självbiografi – My Story. Kamala Das skrev poesi, noveller, kolumner för tidningar och är även känd för att skriva öppet om kärlek och kvinnlig sexualitet. I My story berättar hon om sitt liv och behandlar områden såsom relationer, kärlek, politik och religion.kamalax2Utöver hennes biografi så har jag även läst en biografi skriven om henne – The Love Queen of Malabar. Denna gång är hennes kanadensiska vän Merrily Weisbord som har fattat pennan och skirvit en fin bok om Kamala Das. Jag rekommenderar att läsa båda böckerna (Jag startade med The Love Queen of Malabar) eftersom den sistnämnda är mer öppen där Kamala Das har delat med sig av mer personliga upplevelser. Den är skriven under många år och en får följa hur Merrilys och Kamalas vänskap utvecklas och hur hon mådde under sin sista tid i livet (Hon dog 2009).

Två andra böcker jag läst är The God of Small Things och Listening to Grasshoppers. Båda böckerna är skrivna av Arundhati Roy och The God of Small Things är hennes första bok, som hon även vann Man Booker Pirze for Fiction med 1997. Om jag ska fatta mig kort om vad The God of Small things handlar om så hade jag beskrivit den genom följande fyra ord: släktbråk, politik, kastsystem och kärlek. Den utspelar sig i Södra Indien och en får följa tvillingarna Estha och Rachel.

Arundhati Roys böcker präglas av politiskt aktivism och mänskliga rättigheter. Listening to Grasshoppers: Field Notes on Democracy är en samling essäer om bland annat Hindu nationalism, ekonomiska reformer och attacken mot det Indiska Parlamentet 2001. Mitt favoritkapitel i boken är Animal Farm II – In Which George Bush Says What He Really Means.

Det var lite boktips från mig mina sista dagar på min praktik i Indien. Mitt sista ord på denna blogg och i detta blogginlägg blir endast detta:
LÄS!

Text: Jenny Svensson

3 reaktioner till “Boktips!

  1. Tack för superbra boktips! Arundhati Roy är också en av mina favoriter. Träffade på henne på Bokmässan i Göteborg i höstas – blev ”Starstuck”! 🙂 ”Listening to Grasshoppers” har jag inte läst däremot ”God of Small Things”- Fantastisk! Roy har också gett ut en essä om hennes tid med NBA-
    Narmada Bachao Andolan bla. i kampen mot de stora dammbyggena i Maharashstra/Gujarat/MP. ”Priset för att leva”, som utkom 2001. Svalorna var med i det stora internationella nätverket för att stoppa dammarna som till sist ledde till att Världsbanken så småningom drog sig ur projektet. Frontfiguren Medha Patkar utnämndes av Svalorna till Right Livelihood Award & de fick priset 1994 (om jag minns rätt). Lite svaleanknytningar finns det alltid 🙂

  2. Förresten har Roy även skrivit essäerna; ”The end of Imagination”, om Indiens nucleära provsprängningar, ”The Greater Common Good”, om stora dammar, och om sk ”utveckling” – bolagisering & privatisering ”Power Politics- The Reincarnation of Rumpelstiltkin”. Tips: Försök att få tag i dem i Indien innan du åker hem. Köp dem gärna till Svalornas eget bibliotek också!

  3. Tack för superbra boktips, Jenny!
    Även om det var 3 år sedan du publicerade inlägget hittade jag till det via Google genom att söka efter boktips 🙂

    Nabil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s