En fantastisk start!

Under vår första vecka i Pastapur och på DDS hade vi turen att få vara med på en konferens om ett projekt angående Sowing Diversity and Harvesting security through women, seed and nutrition. Under denna gästades DDS av samarbetsorganisationer, aktivister, forskare och juridiska experter från Indien. Med på konferensen fanns även representanter från Oxfam – Novib och Coventry University i England, som stöttar projektet. Så spännande!

Under veckan diskuterades en rad olika aspekter gällande projektet, som fokuserar på matsuveränitet. Ett återkommande ämne var rättighetsperspektivet inom jordbruksfrågor och jordbrukslagstiftning. I Indien har staten de senaste årtiondena lagt stort fokus på, och subventionerat, odling av bland annat ris och vete. Detta har resulterat i stora odlingar av monokultur, som lätt kan slås ut vid exempelvis förändringar i klimatet eller insektsattacker. Odlas istället flera grödor på samma åker innebär det större säkerhet för jordbrukaren. Om en gröda stås ut överlever alltid någon annan, och mattillgången säkras därmed.

IMG_1323
Foto: Kajsa Sennemark Aldman

Vi fick under tisdagen chansen att följa med på ett fältbesök hos några kvinnliga bönder utanför Pastapur. DDS arbetar uteslutande med kvinnor, framför allt kvinnliga daliter (kastlösa), i frågor gällande jordbruk. Det var väldigt spännande att få höra hur de använder sig av naturliga resurser både gällande gödsling och insektsbekämpning. Dessa kvinnor har ofta minst 20 olika grödor på sina fält i form av olika typer av ”millets”, baljväxter och okultiverade grödor. Millets är ett samlingsnamn för olika typer hirs. I Sverige säljs främst en typ av hirs men totalt finns det upp emot 90 olika sorter av denna näringsrika gröda. DDS är en del av Millet Network of India (MINI), som försöker öka den traditionella, ekologiska odlingen av millets i Indien.

Foto: Caroline Nordvall
Foto: Caroline Nordvall

Under hela veckan har ett filmteam bestående av kvinnor från trakten dokumenterat alla aktiviteter. Dessa kvinnor är daliter som har fått utbildning av DDS i filmskapande, med syftet att stärka kvinnors självkänsla, autonomitet och självförtroende. De är oerhört självsäkra bakom filmkameran och det är så kul att se!

IMG_1231
Foto: Kajsa Sennemark Aldman

Som avslutning på veckan genomfördes en så kallad PRA – Participatory Rural Appraisal. Kvinnor från olika byar tog med sig okultiverade växter som finns på deras åkermark. Dessa lades ut i ett rutnät och poängsattes utifrån olika kriterier så som smak, hälsoaspekter och medicinska fördelar. Detta ligger sedan till grund för utformningen av projektet.

IMG_1566
Bild från genomförandet av PRA:n. Foto: Kajsa Sennemark Aldman
IMG_1524
En kvinna lägger ut sina grödor under PRA:n. Foto: Kajsa Sennemark Aldman

Vi har med andra ord haft en fullspäckad vecka med många nya intryck, kontakter och kunskaper! I slutet på veckan fick vi även till slut flytta in i vårt egna lilla hus (YEY!) där vi under helgen fick lite tid att landa. Den här veckan är den första på kontoret och vi har blivit lovade en mjukstart rent arbetsmässigt. Vår handledare Suresh ordinerar oss att spara på energin till alla festligheter som äger rum denna vecka. Det är nämligen festivalvecka i Telangana! Vi lovar att skriva mer om detta senare i veckan 😀

Ha det bäst så länge!

/Kajsa och Caroline

En reaktion till “En fantastisk start!

  1. Vilken superstart ni fick! Härligt att höra & vilka kanonfina bilder! De blir fina i kommande Årsberättelsen, kalender eller på FB 🙂
    Hälsa alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s